Jak vybrat délku wakeboardu Boardmania.cz

Jak vybrat délku wakeboardu

Průvodce výběrem vhodné velikosti (délky) wakeboardu.

Výběr vhodné velikosti wakeboardu

Nejdůležitějším parametrem při výběru wakeboardu je délka prkna.

Obecně se délka wakeboardu se určuje podle váhy/výšky jezdce a stylu (pokročilosti) jízdy.

Výběr délky waku podle tělesné konstituce ovlivňuje také výška. Takže pokud jste hubení a vysocí vybírejte prkno ve vyšší váhové kategorii, pro subtilnější postavy se postačí orientovat podle váhy jezdce.

Pokročilí jezdci dělají různé triky a volí raději o něco kratší prkno, které je lehké a citlivěji reaguje na podněty jezdce. Naopak začátečník většinou volí wakeboard o něco delší, aby získal stabilnější pocit z jízdy. Více o ochování delšího a kratšího waku je popsáno níže v tomto článku.

Pokud zamýšlíte zakoupit prkno pro více jezdců vybírejte jej podle nejtěžšího jezdce. Lepší je totiž mít wake o něco delší než příliš krátký, který Vás dostatečně neunese, což může být velmi frustrující.

Orientační tabulka velikostí

Váha jezdce (kg) Délka wakeboardu (cm)

méně než 45 kg

méně než 130 cm

40-60 kg

130-134 cm

60-80 kg

135-139 cm

75-110 kg

140-144 cm

90-120+ kg

delší než 144 cm

Chování kratšího wakeboardu

Někteří jezdci si vybírají wake na začátku doporučeného rozsahu. Pocit z jízdy na kratším prkně se liší v závislosti na tvaru prkna, ale obecně platí, že kratší wakeboard je ve vodě pomalejší, více se boří do vody a spotřebuje více energie na rozrážení hladiny. Principielně čím větší plochu prkno má, tím lépe klouže po vodní hladině.

Na druhou stranu, kratší prkno se snadněji ovládá ve vzduchu při skocích, na překážkách a při rotačních tricích, protože má nižší váhu. Stabilita při dopadu je ale horší, protože wake má tendenci potápět špičku což způsobí náraz Vašeho obličeje o hladinu.

Chování delšího wakeboardu

Delší wakeboard je většinou snadnější na jízdu i na učení a dodává pevnější pocit pod nohama. Delší prkno je těžší a klade větší odpor ve vzduchu při skocích, lépe se však ovládá a odpouští chyby při dopadu, takže je vhodné na učení nových triků. Delší board má větší kontaktní plochu, krásně klouže po hladině a dobře se s ním manévruje.

 

 

expand_less