Zažij zimní dobrodružství na splitboardu Boardmania.cz

Zažij zimní dobrodružství na splitboardu

Nebaví tě stát fronty v přeplněném lyžařském středisku? Tak jdi někam, kde bude ticho rušit jen tvůj dech a křupání sněhu. Tohle Ti může dát právě splitboarding, který si v tomhle článku více přibížíme.

Maximální svoboda při zimním dobrodružství na horách. Tak bychom ve zkratce popsali splitboarding. Sport který je na vzestupu, protože stále více lidí touží poznat hory i mimo horská střediska.

Splitboard je v podstatě o rozpůlená snowboardová deska, čímž vzniknou něco jako lyže pro výstup na horu. Na vrcholu z lyží zase uděláš snowboard a vychutnáš si sjezd v čerstvém prašanu. Princip a technika výstupu je velmi podobná skialpinistickým lyžím. Pocit při sjezdu dolů je prakticky totožný, jako když jedeš na normálním snowboardu.

Kouzlo splitboardingu spočívá v tom, že se poměrně pohodlně dostaneš do těžko přístupných míst mimo dosah lanovek a vleků. Pryč od toho shonu a hluku ve ski resortu. Splynutí s přírodou a osvobození objevitelské duše je další rovinou tohoto sportu.

Co budeš potřebovat

Kromě splitboardové desky budeš ještě minimálně potřebovat stoupací pásy, vázání, puky a konzolu pro upevnění vázka. Poslední dva komponenty někdy bývají součástí balení s vázáním, záleží ale na výrobci. 

Výše zmíněné vázání je na splitboardu upevněno do speciálního "držáku". To nabízíme od značky Union ve dvou barvách a jedná se o model Explorer, díky kterému si užiješ přirozenou jízdu a pohodlný výstup. Balení obsahuje veškerý montážní hardware včetně dvou sad puků a konzoly pro upevnění vázání, které jsou pro montáž nezbytná.

Samozřejmostí jsou i boty a v tomto bodě má zákazník více možností. Pro splitboarding dostatečně poslouží běžné snowboardové boty.  Samozřejmě na trhu najdeš i speciální boty určené přímo pro splitboarding, které jsou odolnější a mají různé vychytávky právě pro splitboard.

Do základního vybavení pro splitboarding patří i stoupací pásy (tzv. "skiny"). Jak název napovídá, stoupací pásy využiješ v režimu pro výšlap. V naší nabídce najdeš stoupací pásy především od značky G3, které jsou super lehké a vhodné pro široké spektrum sněhových podmínek. Sortiment výrobků této značky se orientuje i na různé doplňky v podobě obalů na pásy, impregnace či vosku.

Při stoupání se určitě neobejdeš bez skládacích hůlek, které se před sjezdem dají složit a schovat do batohu. V nabídce snowboardových batohů najdeš i split pack, který má splitboarding přímo v názvu a pyšní se tím, že se ti do něj vejde všechno co na výšlapu budeš potřebovat.

Ke konci článku ještě přikládáme trailer na snímek Roadless, který zachycuje 10 denní dobrodružství pánů Jeremy Jones, Travis Rice a Bryan Iguchi.

 

 

 

 

Zažij zimní dobrodružství na splitboardu
expand_less