Jak vybrat vázání na snowboard Boardmania.cz

Jak vybrat vázání na snowboard

Potřebuješ doladit svoje nový prkno správným vázáním, ale nejseš si úplně jistej, jak na to? Máme pro tebe průvodce výběrem vázání. Věř nebo ne, vybrat správný vázko je stejně důležitý jako prkno samotný.

Snowboardové vázání je často podceňovanou součástí výbavy, ale je potřeba si uvědomit, že s vázáním pracuješ po každé jízdě, ať nastupuješ na lanovku nebo na vlek. Výběr vázání tedy není radno podceňovat.

Správná velikost je základ

První, co musíš vzít při výběru vázaní v potaz, je velikost boty. Ta by se měla do vázání pohodlně vejít a pásky by měli mít i nějakou rezervu, aby vázání šlo dobře dotáhnout a nastavit.

Vázání se vyrábí v různých velikostech a každý výrobce má mírně odlišnou tabulku velikostí. Proto kontroluj velikostní tabulky pro každý model vázání. Pokud velikost boty vychází na rozhraní velikostí, je bezpečnější volba zvolit větší velikost vázka.

Jistotu, že bota padne jako ulitá, získáš v případě, že nakoupíš boty i vázání od stejné značky, ale není to nezbytně nutné. Pokud už boty máš, je dobré je s sebou mít a vyzkoušet vázání s botou dohromady.

Kompatibilita se snowboardem

https://www.boardmania.cz/obchod/Vazani-snowboard

Vázání je prostředník mezi prknem a botou. To se přišroubuje na snowboard pomocí montážního disku, který je součástí každého vázání. Proto se podívej, jaký systém tvůj snowboard používá.

Drtivá většina prken má inserty (dírky se závitem) v rozmístění 4x4 nebo 4x2. Ale třeba prkna Burton používají The Channel systém. Což je drážka uprostřed snowboardu, kam se vázání uchytí. Pokud máš snowboard Burton a kupuješ vázání od jiné značky je potřeba se ujistit, že montážní disk je kompatibilní se systémem Channel.

Jakým stylem jezdíš aneb jde do tuhého

Co musíš při volbě ideálního vázání zvážit je tuhost. Ta se liší podle stylu jízdy a terénu. Obvykle volíš stejnou nebo podobnou tuhost vázání jako je tuhost snowboardu.

Měkké vázaní – to je ideální pro začátečníky a pro jízdu ve snowparku. I když je vázání dotažené máš trochu volnosti tím, že komponenty vázka jsou pružné. Říkáme, že vázání "odpouští chyby" - umožní ti větší náklony, abys chytl balanc.

Tvrdé vázání – pevné a odolné vázko je vhodné pro pokročilé jezdce s agresivním stylem jízdy (carving, velké skoky, freeride na velkých horách). Moc nepruží a přenáší veškerou energii do hrany.

Středně tuhé (all mountain) – ideální pro ty, co chtějí od všeho něco. Rád si zajezdíš v prašanu, jindy na upravené sjezdovce a odpoledne se vydáváš poshredit  do snowparku? Ber zlatou střední cestu: "all mountain" vázání.

Nastupovat, prosím

Jakmile sis vyřešil základní parametry, můžeš přemýšlet nad zábavnějšími věcmi jako je způsob nastupování do vázka. Tady jde hlavně o tvůj komfort a kolik času chceš strávit sezením na zadku během utahování strapů vázka.

Nabízíme tyto varianty:

Klasické vázání se 2 strapy

Jedná se o nejběžnější vázání. Skládá se ze 2 strapů a pevné paty. Nazuješ, utáhneš strapy a jedeš.

Speed entry (fastec, Flow systém)

Tohle už je poněkud vymakanější a rychlejší. Na začátku si nastavíš strapy, se kterými už nemanipuluješ a na sjezdovce pak nastupuješ sklopením  patní opěrky. Sklápěcí opěrku najdeš u vázání Flow a vázání SP United.

Step on systém

Step on je nášlapné vázání od značky Burton. Jestli snowboarďáci někdy něco lyžařům záviděli, tak snadné zacvakávání lyžáků do lyží. Už nemusíš řešit žádný ohýbání, sedání a zvedání. Nohu zacvakneš do vázka a jedeš. Je potřeba kromě Step On vázání mít také Step On boty. Zatímco Step On vázání vyrábí pouze Burton, Step On boty se dají sehnat i od dalších výrobců (např. DC Shoes, Nitro Snowboards).

Supermatic

Novinka od značky Nidecker. Vázání Supermatic je automatické zapnutí bez potřeby speciálních snowboardových bot - to je největší výhoda tohohle vázání. Pro nástup do vázání stačí zasunout botu a sešlápnout. Opěrka se zvedne a zajistí se na místě. Otevření vázání je stisknutím páčky.

Kolik jsi ochoten do vázka vrazit

Už všechno víš a pravděpodobně teď v duchu vybíráš, co všechno by mělo tvoje vázání splňovat. Poslední položka, nad kterou se budeš chtě nechtě zamyslet je rozpočet.

Rozdíl poznáš v použitém materiálu a technologiích. Levná vázka používají hodně plastu, zatímco dražší modely mají namáhané části z hliníku nebo magnézia a jsou celkově odolnější. Dražší vázko ti zajistí lepší odolnost pásků v mrazu, pohodlnější strapy, více možností přizpůsobení a preciznějšího nastavení.

Vyšší modely snb vázání mají různý vychytávky jako jsou airbagy pro tlumení dopadů, canting - naklonění podlahy vázka pro menší únavu nebo vyztužení zapínacích pásků lankem atd.

Tak teď už všechno víš a můžeš vyrazit na nákupy. Nezapomeň si s sebou vzít snowboardový boty a zkontrolovat způsob uchycení vázání na tvoje prkno.

Úplným začátečníkům doporučujeme koupit celej snowboard set: prkno + vázání + boty. V setech najdeš vždycky komponenty, který k sobě dobře pasujou.

expand_less