Jak vybrat správnou bundu na snowboard Boardmania.cz

Jak vybrat správnou bundu na snowboard

Výběr té nejlepší snowboardové bundy se může zdát jako náročný úkol. Možností je opravdu spousta a kdo se má ve všech těch parametrech vyznat? Máme pro tebe dobrou zprávu! Jsme tu, abychom ti s výběrem pomohli a tys našel bundu, ve které bez obav a v pohodlí vyrazíš na svah.

Zůstaň v teple a suchu

Hlavní úkol bundy na snowboard je udržet tě v teple a suchu. Proto si jako první věc ujasni, v jakých podmínkách budeš bundu nejčastěji používat. Budeš brázdit spíše české svahy, nebo chceš vyrážet na prkno třeba i do Alp? Plánuješ být neustále v pohybu, nebo to nechceš moc hrotit a spíš se vidíš, jak se poflakuješ s kamarády v baru pod kopcem? Až si v tomhle uděláš jasno, mrkni se na tři základní parametry, které jsou pro výběr bundy nejdůležitější. 

Voděodolnost

Představ si, že se celý den válíš v mokrém sněhu. A do toho se ještě přižene přeháňka. Nic moc představa, že? Proto se hodí, aby tvá snowboardová bunda byla voděodolná. Míru voděodolnosti určuje vodní sloupec, což je objem vody v mililitrech, kterému je bunda schopná během 24 hodin odolat. Hodnotu vodního sloupce najdeš na štítku bundy a u nás v e-shopu Boardmania také vždy v produktovém popisku. Jasně, že čím je číslo vyšší, tím je odolnost bundy proti vodě lepší. Takové základní minimum je hodnota alespoň 5 000 mm. U 10 000 mm už máš jistotu, že tě bunda udrží v suchu opravdu po celý den.

Fajn je se taky mrknout, jestli má bunda podlepené švy a zip, u kterých by jinak hrozilo, že tudy bunda provlhne.

< 5 000 mm

Bunda vhodná do města, ne na svah

5 000 mm

Základ pro ježdění v dobrém počasí

10 000 mm

Standard, který tě ochrání po celý den na svahu

15 000 mm a víc

Profi oblečení pro aktivní sportovce

Gore-Tex

Ultimátní ochrana do extrémních podmínek

Prodyšnost

Určitě se na svahu nechceš koupat ve vlastním potu. Proto si při výběru bundy pohlídej její prodyšnost, která se stará o to, aby bunda odváděla přebytečnou vlhkost od těla ven. Prodyšnost se udává v g/m2/24 hod, tedy kolik gramů vodních par maximálně propustí jeden metr čtvereční materiálu za 24 hodin. I tady platí, že čím vyšší hodnota, tím líp. Nějaký ten minimální základ je opět alespoň 5 000 g/m2. 

Zateplení

Snowboardové bundy mají různou úroveň zateplení. V mírnějším podnebí nepotřebuješ tak velkou úroveň izolace jako v pořádných mrazech. A stejně tak pokud budeš na svahu hodně aktivní a neustále v pohybu, bude ti stačit lehká bunda bez izolace nebo pouze se základní izolací.

Bunda Burton AK Velocity GORE‑TEX 2L true black
  • 8 039,- Kč
  • 11 500 Kč
-30%
L
XL
Bunda Burton Covert 2.0 true black
  • 4 718,- Kč
  • 6 750 Kč
-30%
S
M
L
XL
Bunda Burton Gore-Tex Powline True Black
  • 6 291,- Kč
  • 9 000 Kč
-30%
S
M
L
XL

Padnoucí střih je základ

Ujisti se, že má bunde vhodný střih a dobře ti padne. Střih by měl být přiléhavý, ale ne příliš těsný, aby tě neomezoval v pohybu. Když si bundu oblékneš a zvedneš ruce, neměla by se vyhrnout příliš vysoko. Krátké rukávy taky nejsou zrovna vítány. Bundu si vždycky zkoušej na oblečení, ve kterém budeš jezdit.

Nezapomeň na vychytávky

Základ bychom měli. A teď ještě pár vychytávek, které z dobré bundy udělají bundu ještě lepší a zvýší tvůj celkový komfort na svahu.

Snow catcher

Základní vychytávka číslo jedna – snow catcher neboli vnitřní pás proti sněhu. Tenhle pás zabrání tomu, aby se ti sníh dostal např. při pádu pod bundu. Pokud budeš chtít bundu používat i na běžné nošení, sáhni po takové, která má pás proti sněhu odepínací, ať ti zbytečně nepřekáží.

Podobnou funkci mají také légy v rukávech s otvorem na palec, které zabrání vyhrnutí rukávu a vniknutí sněhu dovnitř.

Větrací otvory

Větracím otvorům se říká ventigy. Zpravidla jsou rozepínací a nejčastěji jsou umístěny v podpaží a případně i na zádech. Jejich úkolem je zajistit cirkulaci vzduchu při aktivním pohybu a usnadnit odvod tělesné páry pryč od těla.

Kapsy

Kapsy jsou krok navíc k tvému pohodlí. Čím víc kapes, tím víc věcí můžeš mít po ruce. Třeba svačinu. Fajn je taky speciální kapsa na permanentku.

Kapuce

Kapuce tě ochrání při sněžení, dešti i větru. Abys měl jistotu, že ti dobře padne, zkoušej si ji nasadit na helmu. Kapuce by v ideálním případě měla být nastavitelná.

Poutka pro připevnění ke kalhotám

Některé snowboardové bundy jsou vybaveny poutky pro připevnění ke kalhotám. Tuhle vychytávku oceníš hlavně při jízdě v hlubokém prašanu.

Bunda Horsefeathers Shaw black/phantom
  • 2 206,- Kč
  • 3 399 Kč
-35%
L
Bunda Horsefeathers Turner iguana
  • 2 750,- Kč
  • 4 599 Kč
-40%
S
M
L
XL
Bunda Horsefeathers Turner radiant yellow
  • 2 295,- Kč
  • 4 599 Kč
-50%
S
M
L
XL
Bunda Horsefeathers Spencer mimosa yellow
  • 1 996,- Kč
  • 3 999 Kč
-50%
XL

Náš tip

Mrkni se na bundy značky Horsefeathers, které nabízejí super výkon za rozumnou cenu. Na české hory určitě užiješ i bundy Burton nebo Volcom, které mají Gore-Tex membránu a udrží tě v suchu i v našich ne vždy ideálních podmínkách.

Vidíš, že vybrat správnou bundu není nakonec tak těžké, jak se zdá. Hlavně nezapomeň zvážit podmínky, ve kterých budeš jezdit, a vychytávky, které jsou pro tebe důležité. A pak už můžeš ve velkém stylu vyrazit rovnou na sjezdovku. A pokud s výběrem bundy pořád váháš, klidně nám napiš na chatu, zavolej nebo pošli mejla a společně to probereme.

Bunda Volcom L Gore-Tex Black
  • 5 799,- Kč
  • 8 299 Kč
-30%
XL
Bunda Volcom L Ins Gore-Tex Jacket black
  • 6 295,- Kč
  • 9 699 Kč
-35%
M
Bunda Volcom Hernan 5K Black
  • 2 855,- Kč
  • 4 399 Kč
-35%
S
Bunda Volcom 2836 Ins Jacket black
  • 3 244,- Kč
  • 4 999 Kč
-35%
M
L
XL

Jak vybrat správnou bundu na snowboard
expand_less