Jak vybrat správné rukavice na snowboard Boardmania.cz

Jak vybrat správné rukavice na snowboard

V předchozích článcích jsme ti poradili, podle čeho vybereš ty nejlepší kalhoty a bundu na snowboard. Dneska se společně mrkneme na zoubek rukavicím. Ať máš tu výbavu pěkně komplet.

Hlavní cíl snowboardových rukavic je jasný. Udržet tvé ruce v teple a suchu. Při výběru by ses tak měl zaměřit především na nepromokavost, délku manžety a střih. No a pak tu máme spoustu dalších vychytávek, které ti usnadní život. Pojďme si to postupně projít.

Palčáky, prsťáky, nebo snad tříprsťáky?

Rukavice podle střihu dělíme na tři základní modely – palčáky, prstové rukavice a tříprstové rukavice. Každý z modelů má něco do sebe. Prstové rukavice nejméně omezí pohyblivost tvých prstů. Tím pádem se ti v nich bude nejlépe manipulovat s různými předměty. Palčáky ti poskytnou oproti prstovým rukavicím větší tepelný komfort, ale bude se ti v nich mnohem hůře manipulovat s vázáním, zipem u bundy nebo třeba skipasem. Tříprstové rukavice jsou dobrým kompromisem mezi palčáky a prstovými rukavicemi. Tříprsťáky mají oddělený palec a ukazováček, ostatní prsty jsou spojeny do jednoho prostoru, jako tomu je u palčáků.

Nepromokavost

Stejně jako u snowboardových kalhot a bund je i u rukavic zásadní, aby byly nepromokavé a zároveň prodyšné. Proto si pohlídej, že jsou rukavice vybaveny voděodolnou a prodyšnou membránou. Většina výrobců u rukavic údaje o míře voděodolnosti neudává, proto jsou největší sázkou na jistotu rukavice z materiálu Gore-Tex. Ten ti vždy zaručí skvělý poměr prodyšnosti a voděodolnosti.

Délka manžety

Délka manžety rukavic určuje, jak velkou část zápěstí ti rukavice pokryje. Zjednodušeně – čím delší manžeta, tím větší krytí a větší šance, že se ti sníh nedostane do rukávu. Naopak kratší manžety ti umožní větší pohyblivost v zápěstí. Nedá se jednoznačně říct, co je lepší. Tohle je spíš o tvých osobních preferencích. Ale pokud počítáš s tím, že se budeš hodně válet po zemi nebo jezdit v prašanu, delší manžeta se ti bude určitě hodit. 

Praktické vychytávky pro ještě lepší zážitek z jízdy

Kompatibilita s dotykovým displejem – některé rukavice mají na prstech, případně i dlaních materiál, který ti umožní ovládat telefon, aniž bys rukavice musel sundat.

Chránič zápěstí – integrovaný chránič, který při pádu ochrání tvoje zápěstí. Tuhle vychytávky ocení hlavně začátečníci, u kterých se počítá s častějšími pády.

Vyhřívání rukavic – rukavice se zabudovanou dobíjecí baterií, která zajišťuje ohřev rukavic.

Stěrka na brýle – gumová část na rukavicích, která slouží k otření zamlžených brýlí.

Kapsa na hřbetu ruky – extra kapsa pro uchování malých nezbytností nebo hřejivých polštářků.

Nose wipe – kousek „ubrousku“ na palci, který slouží k utírání nosu.

Rukavice Level Fly Mitt black
  • 2 636,- Kč
  • 3 299 Kč
-20%
XXXL
Pánské rukavice Level Web Orange
  • 835,- Kč
  • 1 399 Kč
-40%
L
Rukavice Level Web PK Rainbow
  • 835,- Kč
  • 1 399 Kč
-40%
M
ML
L

Náš tip

U nás v e-shopu jsou hodně oblíbené rukavice značky Level se speciálním chráničem a odvětráváním na hřbetu dlaně. Některé z modelů mají také zesílenou kevlarovou ochranu prstů proti oděru. To se taky hodí. Super jsou třeba taky rukavice značky Burton, ať už kožené nebo Gore-texové.

A je to. Tenhle přehled by ti měl výběr rukavic usnadnit. A pokud si pořád nejsi jistý, které budou pro tebe ty top, klidně nám napiš na chatu, zavolej nebo pošli mejla a společně to probereme.

 

Jak vybrat správné rukavice na snowboard
expand_less