Jak vybrat boty na snowboard Boardmania.cz

Jak vybrat boty na snowboard

Začínáš na prkně a potřebuješ boty? Nebo jsi se zlepšil a chceš se odměnit novýma botama, který sednou tvýmu stylu a jsou propracovanější? Ať už je tvůj důvod jakejkoli, přinášíme ti přehledného průvodce výběrem snowboardových bot.

Dá se říct, že snowboardové boty jsou nejdůležitější součástí výbavy. Jsou prostředníkem mezi tvojí nohou a prknem – přenáší tvoji váhu, energii, pohyb a sílu, které se mění na oblouky, ollíčka a rotace. Boty zásadním způsobem ovlivňují tvoje pohodlí a to jak se budeš na svahu cítit.

Pokud si pořizuješ celou výbavu, zaměř se prvně na boty a pak až na snowboard a vázání. Nechceš zjistit, že ti bota do vázka nesedí.

Oběma nohama pevně na zemi

Na zkoušení si udělej trochu víc času, kupuješ si boty pravděpodobně na několik let dopředu, tak se neodbývej. Ideálně si s sebou vem taky snowboardové podkolenky, ve kterých jezdíš, ať máš přesnou představu, jak ti boty padnou.

Možná jsi se už doslechl, že je na snowboard potřeba větší bota. Snowboardový boty by ti měly sedět jako jakýkoli jiný boty. Zároveň ber v potaz, že noha při ježdění trochu nateče a do bot se nosí silnější podkolenky. Takže by měly být pohodlný a neměly by být na doraz, což obvykle znamená o půl až jedno číslo větší bota než u normálních bot.

Na velikosti záleží

Hodně snowboardových značek pochází z Ameriky, a tak je tomu uzpůsobeno i číslování bot. U nás v e-shopu všechny velikosti přepočítáváme na evropský standard, ale není na škodu si zjistit univerzální číslo, které snadno převedeš jak na evropské číslování, tak na americké.

Univerzální jednotka se nazývá Mondo point a jedná se o japonské číslování bot. Zjistíš ho snadno. Vem si papír a tužku a obkresli si svoji nohu na papír. Délku chodidla pak změř. Výsledné centimetry odpovídají Mondo pointu. Tabulku s přepočtem velikostí najdeš pak u každého typu bot. Různý značky mají každý trochu jinou tabulku.

Budeš v nich celej den stát, tak by měly sedět

Při zkoušení nezapomeň jít mírně do kolen – v této pozici budeš na prkně nejčastěji. Pata by měla být zafixovaná a prsty by měly být volné a nedotýkat se špičky boty. V žádným případě by neměly bejt tvoje prsty skrčený. Dej si pozor na tzv. heel lift, zvednutou patu v obuté botě. Při přenášení váhy vpřed a vzad by se pata neměla nadzvedávat.

Tvrdost boty

Stejně, jako u prkna a vázání, se boty dělí na různě tvrdé. Výrobci je číslují od 1–10 s tím, že 1 je nejměkčí a 10 nejtvrdší. Nebo je jednoduše dělí na měkké, středně tvrdé a tvrdé.

Měkké boty poskytují více volnosti, tj. dovolí ti snadnější ohýbání. Tvrdší boty zase poskytují více opory a dovolí ti se do nich více položit a přenést energii do hrany snowboardu. Tuhost bot je tedy často otázkou osobních preferencí.

Obecně platí, že začátečníci, freestyleři a parkoví entusiasti by měli sáhnout po měkčích botách. Pro rekreační a středně pokročilé ridery jsou ideální středně tvrdé boty v rozmezí od 3–7. No a ty nejtvrdší jsou pak pro snowboardové experty, freeridery a na carving po upravené sjezdovce. Tvrdost bot často volíš stejnou jako tvrdost snowboardu a vázání.

Způsob utahování

Poslední ale ne nedůležitá věc, kterou budeš u bot řešit, je způsob jejich utahování. V zásadě existují 3 typy utahování.

Zavazování na tkaničky

Cenově nejdostupnější klasika. Boty si dotáhneš na míru svým potřebám, proto na ně old school snowboardeři nedají dopustit. Na druhou stranu je zapotřebí velké síly. Tkaničky jsou proto vhodnější pro muže a starší juniory.

Speed lacing – rychlozavazovací systém

Mezistupněm mezi tkaničkami a utahovacím kolečkem jsou tzv. speed laces – šňůrky, za které zatáhneš a botu tím utáhneš a zafixuješ. Každé lanko utahuje jinou část boty. Levé utáhne spodní část boty a pravé vrchní část, pak je zacvakneš do drážek a lanka schováš do boty nebo pod kalhoty. Povolíš je pak v rámci vteřin.

Výhodou tohoto systému je, že je rychlejší než tkaničky, utahuješ si každou část boty zvlášť a je levnější než utahovací kolečko. Prověřené rychlo-zavazování najdeš u značek Burton - speedzone lacing a Nitro snowboards - TLS lacing.

BOA a ATOP – utahovací kolečka

V současnosti nejžádanější a nejsnazší systém utahování bot. Ideální pro dámy a děti, poněvadž není k utáhnutí zapotřebí velké síly. Točíš kolečkem, dokud nemáš pocit dostatečného utažení. Pro povolení pak stačí kolečko vycvaknout a lanka se samy povolí.

Jedinou nevýhodou může být nesymetrické utažení. Bota bývá častěji více utažená v oblasti holení než u nártů. Tento problém ale řeší tzv. double boa – systém dvou koleček – jedno utahuje vrchní část boty a druhé spodní.

Rozdíl mezi BOA a ATOP je v tom, že ačkoliv na pohled vypadají velmi podobně, tak BOA obsahuje navíjecí pružinu, která automaticky navine povolené lanko.

Ať už se rozhodneš pro jakýkoli typ boty a značku, u nás si přijdeš na své. Pokud si nejseš jistej, která bota je pro tebe ta pravá ořechová, pošli dotaz nebo zavolej a všechno ti vysvětlíme.

expand_less