Jak vybrat správné kalhoty na snowboard Boardmania.cz

Jak vybrat správné kalhoty na snowboard

Hledáš funkční a zároveň stylové kalhoty na snowboard nebo na lyže a nevíš, podle čeho vybírat? Zachovej klid, připravili jsme pro tebe průvodce, který tě výběrem snowboardových kalhot provede, aby sis to pak na svahu užíval naplno.

Voděodolnost a prodyšnost kalhot

U kalhot, stejně jako u snowboardových bund, platí, že nejdůležitější je pohlídat si dva parametry – voděodolnost a prodyšnost. Počítej s tím, že se určitě párkrát vyválíš ve sněhu, budeš mezi jízdami odpočívat v sedě na zemi nebo tě na svahu překvapí přeháňka. Abys zůstal v suchu a pohodlí, hledej kalhoty s dostatečnou nepromokavostí a zároveň takové, které jsou prodyšné, a pomáhají tak odvádět tělesné páry od těla ven.

Míru voděodolnosti určuje vodní sloupec, což je objem vody v mililitrech, kterému jsou kalhoty schopné během 24 hodin odolat. Jasně, že čím je číslo vyšší, tím je odolnost kalhot proti vodě lepší. Určitě vybírej kalhoty, které mají voděodolnost 10 000 mm a víc.

Prodyšnost se udává v g/m2/24 hod, tedy kolik gramů vodních par maximálně propustí jeden metr čtvereční materiálu za 24 hodin. I tady platí, že čím vyšší hodnota, tím líp. Nějaký ten základ je opět alespoň 10 000 g/m2.

Určitě je tady ještě namístě zmínit také kalhoty, které jsou vyrobeny z Gore-Texu. Gore-tex je super materiál, který je zcela nepromokavý a zároveň prodyšný a větruvzdorný. S kalhotami z Gore-Texu určitě nešlápneš vedle. Jejich nevýhodou je většinou o trochu vyšší cena než u kalhot z ostatních materiálů.

5 000 mm

Postačující základ na kratší dobu a dobré počasí

10 000 mm

Standard, který tě ochrání po celý den na svahu

15 000 mm a víc

Profi oblečení i pro výlety za hranice resortu

Gore-Tex

Ultimátní ochrana do extrémních podmínek

Na velikosti záleží

Kalhoty na snowboard by neměly být jen funkční, ale samozřejmě také pohodlné. Určitě bys je neměl mít příliš těsné, aby tě neomezovaly v pohybu. Při zkoušení se ujisti, že máš dostatek místa v oblasti sedu a rozkroku a kalhoty tě nikde neškrtí. Nezapomeň taky na správnou délku nohavic. Když si v kalhotách dřepneš, nohavice by ti neměla vyjet výš, než je horní okraj snowboardové boty. Takže šup do dřepu. Ber zkoušení kalhot jako takovou malou rozcvičku předtím, než vyrazíš na svah.

Vychytávky, které určitě oceníš

Aby byl tvůj požitek z jízdy co největší, nezapomeň na pár vychytávek, které ti pobyt na svahu zpříjemní.

Větrací otvory

Při aktivním pohybu se na svahu určitě zapotíš. Proto určitě oceníš větrací otvory na zip, tzv. ventigy, které ti pomohou odvést vlhkost pryč od těla. Ventigy jsou většinou umístěny po bocích a na vnitřní straně nohavic.

Podlepené a zesílené švy

Podlepení švů je důležité, aby se ti skrz ně nedostala do kalhot voda. Zesílené švy zase dodají kalhotám extra výdrž ve více namáhaných částech – zpravidla jsou to pas a oblast kolen.

Pás proti sněhu a návleky

Aby sis užil opravdu pohodlnou jízdu a nemusel místo toho řešit sníh a mokro v kalhotech, mrkni se na vychytávky, jako jsou odepínací pás proti sněhu a návleky na nohavicích, které brání proniknutí sněhu dovnitř.

Kapsy

Mít dostatek kapes na všechny nezbytnosti je super. Víš co je ještě víc super? Mít zateplené kapsy. Ty ti určitě přijdou vhod, pokud budeš potřebovat alespoň trochu zahřát zmrzlé prsty.

Pánské kalhoty Burton Reserve Bib True Black
  • 5 591,- Kč
  • 7 999 Kč
-30%
S
M
L
Snowboardové kalhoty Meatfly Ghost Black
  • 2 530,- Kč
  • 3 899 Kč
-35%
XXL
Snowboardové kalhoty Meatfly Ghost Rampage Camo
  • 2 530,- Kč
  • 3 899 Kč
-35%
M

Náš tip

U nás v e-shopu hodně frčí kalhoty značky Horsefeathers s odepinatelným pásem proti sněhu. Dost trendy jsou taky kalhoty s laclem. Chybu rohodně neuděláš ani s Gore-Tex kalhotami od značek Burton a Volcom.

Tak tohle je v základu vše, co potřebuješ při výběru kalhot na snowboard vědět. Není potřeba z toho dělat velkou vědu, protože je nám jasné, že už se stejně vidíš na svahu. A pokud s výběrem pořád váháš, klidně nám napiš na chatu, zavolej nebo pošli mejla a společně to probereme.

Jak vybrat správné kalhoty na snowboard
expand_less