Průvodce nabídkou Footprint Insoles Boardmania.cz

Průvodce nabídkou Footprint Insoles

Značka Footprint Insoles je na trhu už relativně dlouhou dobu a zabývá se výrobou profesionálních sportovních vložek do bot. V jejich nabídce najdete vložky pro různý typy klenby chodidla. V našem průvodci se zaměříme na správnej výběr vložky.

Typ klenby

V první řadě je důležitý určit typ klenby chodidla. Návštěva ortopeda ale není nutná, stačí si doma namočit chodidlo do vody a obtisknout na papír formátu A4. Podle výslednýho obtisku se dá určit výška klenby. Základní rozdělení je následující:

Nízká klenba

Někdy označováno jako "plochá noha". Tento typ klenby máte v případě, že obtisk kopíruje téměř celý chodidlo.

Pro nízkou klenbu doporučuje výrobce modely s označením Orthotics (takže klidně základní model Kingfoam, novinku Elite nebo Gamechangers), model Kingfoam ve verzi Flat nebo Hi-Profile & verze novýho modelu Elite. V čem se výše vypsaný modely liší zjistíte za chvíli. 

Normální klenba

Někdy označováno jako "střední klenba". Obtisk by měl kopírovat zhruba polovinu chodidla. Tato klenba je údajně nejběžnější a výrobce neurčuje konkrétní model. Vybírat teda můžete z celé nabídky.

Vysoká klenba

Vysokou klenbu poznáte tak, že při obtisku chodidla vidíte na papíře hlavně špičku a patu. Tento typ klenby je hodně náchylnej k vymknutí kotníku. Výrobce doporučuje především verze Kingfoam (Hi-Profile & Flat) a novinku Elite, která je dostupná ve verzích Mid a Hi. 

Rozdělení modelů vložek Footprint

Výrobce má v nabídce tři základní modely. Všechny se vyrábějí v několika verzích a musíme uznat, že orientace v tom všem je taková malá maturita. Snad vám tento souhrn alespoň trochu pomůže.

Kingfoam

Základní typ vložky, obsahuje materiál Kingfoam (ten je koneckonců v každé vložce od FP Insoles). Materiál absorbuje až 90 % nárazů a skvěle ochrání nohy při “primo” dopadech. Jak jsme již vysvětlovali na začátku, s typem Kingfoam se setkáme ve verzích Hi-Profile, Flat a Orthotics. Ty se od sebe liší v podstatě jen tloušťkou vložky, kterou vybíráte i podle osobních preferencí. Někdo má rád vložku silnější pro větší ochranu při dopadech a tak spíš sáhne po Hi-Profile verzi. Technicky zaměření skaters potřebují větší cit a kontrolu nad deskou, proto dávají přednost tenčím vložkám.

Hi-Profile - tloušťka 7mm, maximální ochrana, skvěle funguje v botech s vulkanizovanou podrážkou.

Flat - tloušťka 5mm, dobře sedí do bot s vulc i cupsole podrážkou.

Orthotics - tloušťka 6mm, narozdíl od Hi-Profile a Flat je tento model přímo určen pro nízkou až střední klenbu nohy a dává noze větší oporu.

Gamechangers

Tento typ je určen především pro nízkou až střední klenbu nohy a jedná se o vložku "na míru". Před prvním použitím dejte vložky do rozehřáté trouby a po jejich nahřátí vložte do boty. Boty obujte a vložky se vytvarují přesně podle tvaru chodidla, vytvarování zůstane napořád.

Elite

Nejnovější model nese označení Elite. Jedná se o vložku se zvýšenou patou, díky tomu je noha víc chráněna a má větší stabilitu. Stejně jako u modelu Kingfoam je na výběr několik verzí - MidHiOrthotics.

Mid - tloušťka vložky v oblasti paty 7mm, v oblasti palce 5mm. Jedna z mála verzí vhodná i pro vysokou klenbu.

Hi - tloušťka vložky v oblasti paty 10mm, v oblasti palce 5mm. Jedna z mála verzí vhodná i pro vysokou klenbu.

Orthotics - tloušťka vložky v oblasti paty 8mm, v oblasti palce 6mm. Vhodné pro nízkou až střední klenbu.

Shrnutí

Jak je vidět, výběr vložek do bot není žádná sranda. Díky našemu průvodci byste se měli dokázat zorientovat v nabídce a vybrat správnej model a verzi. Důležitý je správně určit klenbu nohy a držet se následujících bodů:

1. typ klenby

- nízká klenba = verze Orthotics, Kingfoam Flat, Kingfoam Hi

- střední klenba = v podstatě všechny modely

- vysoká klenba = Kingfoam Flat, Kingfoam Hi, Elite Mid, Elite Hi

2. co mi vyhovuje a jakou mám botu

Pro skokany doporučujeme spíš verze Hi-Profile s větší tloušťkou vložky, technicky zaměřenej skater ocení verze Flat nebo Mid, vše ale záleží na osobních preferencích.

 

 

 

 

expand_less