Návod k použití skateboardu Boardmania.cz

Návod k použití skateboardu

Chtěli jste vědět jak se používá skateboard? Tak tady máte návod. Předně tedy normy, které jsou platné v ČR. Není nic lepšího než vědět tu správnou normu. To je hned člověk chytřejší: ČSN EN 13613:2009

Používejte originální náhradní díly, jejich výměnu konzultujte s vaším obchodníkem. Jiné náhradní díly by mohly vést k negativnímu ovlivnění bezpečnosti jízdy. 

Pravidelně kontrolujte silonovou výplň v samojistných maticích. Její vytřepání může mít za následek ochabování samojistící funkce matice.

Pokyny pro použití

Skateboard není určen k používání na veřejných komunikacích, kde muže dojít ke střetu s motorovým vozidlem, cyklistou či pěšími. Rovněž není konstruován pro trénink a provozování akrobatických cviků a prvků včetně jízdy a skoku přes obrubníky, jízdy po schodech apod. Následné poškození, ulomení náprav,zlomení desky nebo poškození koleček způsobené tímto používáním nelze uplatňovat jako reklamaci. Nedoporučujeme ani jízdu na svažujících se plochách. Nepoužívejte na plochách znečistěných kamením, větvemi a jinými předměty, které by mohly způsobit zablokování koleček.

Používejte speciální ochranné pomůcky – chrániče kolen a loktů, chrániče zápěstí a dlaní, ochrannou přilbu.

Skateboard se uvádí do pohybu pomocí dolních končetin. Jedna zůstává na desce a druhá odrážením od povrchu rozhýbává celou soustavu (jezdec a jeho skateboard). Při jízdě se důrazně doporučuje mít  obě nohy na skateboardu.

Brzdění se provádí seskočením ze skateboardu. Před seskočením je třeba sledovat směr jízdy skateboardu, aby nedošlo k poranění spoluobčanů.

Nacvičte si případný pád předem např. pomocí parakotoulu, či standardního kotrmelce. Nejprve bez skateboardu. 

Naskakování na skateboard nebo běh s jednou deskou na desce mohou být nebezpečné.

Pokyny pro ošetřování a údržbu

Ložiska koleček pravidelně promazávejte olejem na ložiska (minimálně však 2x za měsíc - bylo-li ježděno v mokru promazat po každé jízdě) – stačí kapka oleje do jednoho ložiska

Pokud jsou kolečka opotřebena, vyměňte je za nové pomocí povolení šroubu na ose kolečka pomocí příslušného klíče. Funkčnost opravy si před jízdou prověřte. Silentblok vyměňte pomocí povolení centrálního šroubu na podvozku, který odšroubujete, vyměníte příslušný díl, a opět v opačném pořadí smontujete. Doporučujeme tyto opravy provádět v odborném servisu.

Povolením či dotažením matice silentbloku lze upravit tvrdost náklonu desky. Před jízdou ho upravte tak, aby vám tuhost vyhovovala. Matice se může povolit pouze tak, aby byl celý závit včetně pojistné části ve styku se šroubem.

Je třeba průběžně sledovat vznik ostrých hran, třísek , trhlin atd. Tyto je třeba upravit tak (nejlépe za pomoci nože), aby nedošlo k poranění. Větší poškození je třeba řešit výměnou za nový díl.

Před každou jízdou kontrolujte dostatečné dotažení matic a šroubů, ložiska zbavte nečistot.

Bezpečnostní pravidla pro skateboardy

VAROVÁNÍ Skateboarding může být nebezpečný

Pro jízdu na skateboardu je nutno vyhlédnout místo, které umožní uživateli zlepšení jeho dovedností, tedy nikoliv chodníky nebo ulice, kde již došlo k vážným nehodám jak u skateboardistů tak i u jiných lidí. 

U dětí mladších 8 let je nutný dohled po celou dobu jízdy.

Každý cvik je třeba trénovat pozvolna, včetně triku. Při ztrátě rovnováhy nečekat na pád, seskočit a pokračovat znovu. Nejprve sjíždět mírné svahy. Pak sjíždět svahy pouze takovou rychlostí, při které lze se skateboardu seskočit bez následného pádu.
K nejvážnějším poraněním u skateboardingu patří zlomeniny kostí, takže se doporučuje nácvik pádu (je-li možné kotoulem) nejprve bez použití skateboardu.

Začínajícím skateboardistům se doporučuje trénovat společně s přáteli nebo s rodiči. K většině vážných úrazu dochází v prvém měsíci.
Před seskočením ze skateboardu je třeba sledovat, kam by tento mohl případně směřovat. Mohl by totiž poranit někoho jiného v místě dopadu.

Skateboarding se nedoporučuje provozovat na mokrém a nerovném povrchu.
Doporučuje se stát členem klubu v blízkém okolí a naučit se tak více. Je třeba dokázat si, že jsem dobrý skateboardista tím, že dbám na sebe a na ostatní.

expand_less