Jak si vybrat délku snowboardu Boardmania.cz

Jak si vybrat délku snowboardu

Jednoduchý návod, jak postupovat při výběru vhodné délky snowboardu. Určeno pro začínající snowboardisty. Podrobnější informace o tom jak vybrat snowboard jsme připravili v článku Jak vybrat snowboard.

Délka snowboardu

Pro začínajícího snowboardistu je nejdůležitějším parametrem délka prkna. Jednoduchá poučka praví, že snowboard by měl sahat přibližně k bradě jezdce. Není to ale úplně přesné, protože záleží také na váze jezdce a použití (jestli chci prkno na sjezdovku, do prašanu, nebo do snowparku).

Pokud tedy na prkně úplně začínáte a nemáte velkou nadváhu, či netrpíte podvýživou, tak si naměřte délku od země po bradu a máte potřebnou délku.

Objemější snowboardisti si vyberou prkno o pár centimetrů delší a křehoučké krasotinky mohou o pár centimetrů zkrátit. Obecně platí, že kratší snowboard lépe točí, což se jistě hodí do začátku. Nevýhodou krátkého snowboardu, je menší stabilita při větších rychlostech a také boření se v prašanu. To je potřeba také uvážit s výhledem na zaměření snowboardisty.

Kdy je lepší kratší snowboard a jak se chová

Kratší snowboard je lepší použít na hravou jízdu ve snow parku na bedničkách a menších skokáncích. Výhodou je nízká váha kratšího prkna. To se projeví snadnějším zatáčením, lehčím skákáním a při rotačních tricích se kratší prkno lépe ovládá. Kratší prkno je prostě neposedné a neustále chce zatáčet. Je však potřeba zkontrolovat v tabulce u snowboardu jestli se vejdu do váhového rozsahu, abych nebyl na krátký snowboard příliš těžký.

Kdy je lepší delší snowboard

Pokud plánuji jezdit hlavně na sjezdovce případně ve volném terénu je lepší snowboard o pár centimetrů delší. Delší snowboardy lépe drží na hraně při větších rychlostech, lépe zatáčí na tvrdém podkladu, protože efektivní hrana snowboardu je delší. Mimo sjezdovku v hlubokém sněhu delší prkno lépe pluje a tolik se neboří.

Vlastnosti snowboardu kromě délky ovlivňuje také tuhost (flex), tvar a prohnutí. O tom se více dozvíš v článku Jak vybrat snowboard.

Použití snowboardu

Použití prkna samozřejmně ovlivňuje jeho délku, ale také jeho pružnost a tvrdost. Mezi nejběžnější možnosti použití patří následující:

  • All  mountain (all-around) - univerzální prkno pro jízdu hlavně na sjezdovce, ale také nějaký skok, nebo jízda v prašanu. Tohle je prkno, které doporučujeme pro začínající jezdce. Splňuje potřeby většiny jezdců.
  • Freestyle  - prkno na různé skoky, jízdu po překážkách. Většinou kratší než klasický allaround a také měkčí. Měkký, dobře ovladatelný snowboard, odpustí chybu při dopadu, dobře jde do zatáček.
  • Freeride  - prkno pro jízdu v prašanu. Inserty posunuté mírně dozadu, aby se prkno v prašanu nebořilo, obvykle tvarově uzpůsobené na specifika jízdy v hlubokém sněhu. Výrazně pevnější než freestyle prkna, určeno pro velké rychlosti, aby dobře drželo na hraně. Délka bývá delší než allaround.

Výběr vázání

Dobré vázání efektivně přenáší sílu jezdce do hrany snowboardu. Společně s vhodnýma botama určuje vlastnosti ovládání prkna.

Vázání na snowboard se liší také dle použití stejně jako snowboardy. Tvrdší vázání lépe přenášejí sílu do hran prkna a hodí se více pro jízdu na sjezdovce. Měkčí zase umožňují určitou volnost v pohybu a jsou oblíbená mezi freestyle jezdci, kterým odpouští chyby. Pro začátečníky jsou vhodná také měkčí vázání.

Vázání se liší v použití, tj. určení pro co se hodí nejvíce (stejné kategorie jako prkna), ale také v konstrukci. Mají 2 strapy (neboli pásky) přes špičky prstů (toe strap) a nárt nohy (ankle strap).

Jednotlivé modely se liší kvalitou použitých materiálů, pohodlností strapů (polstrování, 3D tvarování), nastavitelností (lze posunovat patku, zkracovat strapy, měnit náklon patky atd.) a různými technologickými vychytávkami.

Vázání se sklopnou opěrkou

Se sklápěcí opěrkou nabízíme vázání od značky Flow a SP United. Je perfektní pro začátečníky a děti, kterým velmi usnadňuje nástup do vázání a tím zvyšuje jejich samostatnost.

Vázání se liší na první pohled od klasického vázání. Základní rozdíl je v tom, že se nastupuje zezadu. Tj. sklopí se patka a snowboard si obujete jako pantofle. Pak patku zvednete a zaklapnete a už se jede.

Základní výhoda tohoto vázání je v rychlosti a pohodlnosti "obutí". Zatímco všichni po každé jízdě na vleku pumpují ráčnama na strapech, Vy už stojíte obuti. K nazutí není ani zapotřebí si sednout.

Pohodlné nastavení - Nastavíte si dotažení pouze jednou a pak celý den jezdíte se stále stejně nastaveným vázáním.

Jak si vybrat délku snowboardu
expand_less